Bakan Bolat, yazılı açıklama ile Türkiye-Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması (STA) Ortak Komitesi’nin, elektrikli araçların menşe kurallarına ilişkin geçiş sürecini uzatma kararı aldığını belirtti. Bolat, “Türkiye-Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması’nda yer alan elektrikli akümülatörler ve elektrikli vasıtalara ilişkin menşe kurallarının, 31 Aralık 2026 tarihine kadar esnek şekilde uygulanmaya devam edilmesine ilişkin bir karar almış bulunuyoruz.
Türkiye olarak, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşik Krallık’taki potansiyel elektrikli araç üreticileri dahil girişimcilerin esnek menşe kurallarının devam ettirilmesi talepleri çerçevesinde, mevcut kuralların uzatılması amacıyla, konuyu uzun süredir takip ediyorduk. Bilindiği üzere, STA’mızın Menşe Protokolü’nde elektrikli akümülatörler ve elektrikli vasıtalara ilişkin esnek menşe kurallarının 2024 yılına kadar uygulanması söz konusuydu. 21 Aralık 2023 tarihinde alınan karar ile bu süre 2027 yılına kadar uzatılmıştır” ifadelerini kullandı.
STA’daki esnek menşe kurallarının uzatılmasının Türkiye ve Birleşik Krallık’ın lehine olduğunu söyleyen Bolat, bu konuyu Birleşik Krallık’taki muhatabı, İş ve Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kemi Badenoch ile temmuz ayında yaptığı görüşmede gündeme getirdiği ve konunun öneminin altını çizdiğini açıkladı.
‘GÜMRÜK VERGİSİNE TABİ OLMALARI ENGELLENDİ’
Bolat, konuyu Avrupa Komisyonu Ticaretten Sorumlu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ile ekim ayında Brüksel’de yaptığı görüşmede ele aldıklarını belirterek, “Türkiye-AB Gümrük Birliği çerçevesinde bu hususun değer zincirlerinin akışı için çok önemli olduğunu hatırlatmıştım. Tüm bu yoğun çabalarımız sonucu imzalanan kararı 1 Ocak 2024 tarihinde uygulamaya koymayı hedefliyoruz. Söz konusu karar sayesinde, esnek menşe kuralları devam ettirilerek, ihracatçılarımızın bir süre daha anılan ürünler için STA’daki tercihli rejimden faydalanmaya devam etmesi sağlanmış ve yüzde 10’luk bir Gümrük Vergisi’ne tabi olmaları önlenmiştir. Bu sayede, Birleşik Krallık’a elektrikli araç ihracatımızda yaklaşık 615 milyon dolar tutarında bir zararın önüne geçilmiştir. Öte yandan, bu süre zarfında belli firmaların da yatırımlarının sonuçlandırılmasına zaman kazandırılmış, 2027 yılına gelindiğinde, katı menşe kurallarına geçilse dahi yatırımlarla elde edilecek kazanımlarımızla yeni uygulamaya hazırlıklı olunması sağlanmıştır. Sektörümüze hayırlı olsun. Ayrıca, önümüzdeki dönemde, Togg ihracatımız için de bu kararın önemli olduğunu düşünmekteyim. Bu konuda iddialı olmaya devam edeceğiz. Bütün bunlar küresel ölçekte elektrikli araçlar ihracatımız konusunda önde olmamızı sağlayacaktır” dedi. (DHA)